Announcement

Collapse
No announcement yet.

B.I.G. Rider Settings

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • B.I.G. Rider Settings

    I have been trying to figure out the rider settings portion of the B.I.G. and ran into something strange. When I change to a rider that has ballast settings, the ballast does not auto fill. And when I switch to something like 'econo cruise' which has no ballast, the ballast does not empty. Is there some way to initialize this so that I don't have to use the hard switches for ballast? Seems like I am missing something obvious...

  • #2
    I do the same, and the ballast empty/fill when needed

    you hit "select" after you loaded a rider?
    MC x45 2011 Ilmor6.0 white/red

    webmaster - www.wake.co.il

    Comment


    • #3
      http://www.youtube.com/watch?v=85CoNjFc-wY - go to 1:16
      MC x45 2011 Ilmor6.0 white/red

      webmaster - www.wake.co.il

      Comment


      • #4
        Thanks for the link, Or. I am doing exactly what Zane does to select the rider but the ballast is not filling.

        Comment


        • #5
          I do what Zane does and it works for me with no problem...
          MC x45 2011 Ilmor6.0 white/red

          webmaster - www.wake.co.il

          Comment


          • #6
            Well that is encouraging -- at least it's supposed to work the way I thought. Now I just have to figure out why mine doesn't.

            Comment


            • #7
              ShawnB, You have the plug&play on your boat? if you do, that's the reason the ballast won't fill..
              MC x45 2011 Ilmor6.0 white/red

              webmaster - www.wake.co.il

              Comment


              • #8
                Oh that's not good. Is there a way to re-enable it? I want the BIG to control the hard tanks on the boat through profiles and to manually fill the plug-and-play via switches (most riders won't be using the extra ballast).

                Comment


                • #9
                  Originally posted by ShawnB View Post
                  Oh that's not good. Is there a way to re-enable it? I want the BIG to control the hard tanks on the boat through profiles and to manually fill the plug-and-play via switches (most riders won't be using the extra ballast).
                  I'm in the same problem...
                  on my 2010 I didn't have the plug&play and got used to work with the pre-settings

                  when I upgraded to my current 2011 I've orderd the plug&play.. (that I use only for wakesurfing).
                  needless to say my disappointment when I found out that the pre-set is not working!
                  already burned 2 green impellers this session... (about 40 hours)
                  MC x45 2011 Ilmor6.0 white/red

                  webmaster - www.wake.co.il

                  Comment


                  • #10
                    I burned an impeller out too before hour number 3 was on the boat. I'm sure that someone other than the two of us has some more info on this... 2011 owners? Dealers?? MasterCraft???

                    Comment


                    • #11
                      Shawn, I tried this morning on my 2011 X-25 with PnP. When I selected a rider that has full ballast in the profile, it filled the tanks. I created another profile with empty ballast, and when I selected it, it emptied the tanks. I do notice that emptying one of the side tanks (I think it was starboard) takes a long time -- maybe I should check my impeller.

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by Eagle View Post
                        Shawn, I tried this morning on my 2011 X-25 with PnP. When I selected a rider that has full ballast in the profile, it filled the tanks. I created another profile with empty ballast, and when I selected it, it emptied the tanks. I do notice that emptying one of the side tanks (I think it was starboard) takes a long time -- maybe I should check my impeller.

                        Really?! when you select a rider with empty ballast it's stop automatically?
                        Do the red LED in the ballast buttons are working when it runs???
                        MC x45 2011 Ilmor6.0 white/red

                        webmaster - www.wake.co.il

                        Comment


                        • #13
                          I selected a rider profile with 0% ballast and it automatically emptied the tanks. The red lights went on for the ballast switches. I don't recall if the pumps and/or switches went off automatically or what. When the tanks were at 0% (though I don't remember if the red lights were still on), I switched to a rider profile with 100% ballast to set it up for next time out, but mistakenly activated it, so the tanks started filling again and then I manually emptied, rather than switching to the Econo Cruise rider.

                          I will pay closer attention next time to the behavior and report in.

                          Comment


                          • #14
                            Eagle - you have the p&p on your boat? if soo that's great news for me!

                            almost lost another impellor this weekend. i've noticed the pump is on only when the boat was on the trailer,

                            I really don't understand why there is no "run dry" protection on the pumps...

                            I'm not supposed to use the stereo when I fill/empty the ballast?! it's not written on the manual!
                            MC x45 2011 Ilmor6.0 white/red

                            webmaster - www.wake.co.il

                            Comment


                            • #15
                              Just got news from my dealer

                              no timers
                              no run dry protection
                              no pre-setting for the BIG

                              I'm really disappointed with the plug&play... I think MC should think on a make-over for the system... next boat for sure won't add the system
                              MC x45 2011 Ilmor6.0 white/red

                              webmaster - www.wake.co.il

                              Comment

                              Working...
                              X