Announcement

Collapse
No announcement yet.

RTP-1 engine block drain question

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • RTP-1 engine block drain question



    This is my first year with the X1, so just want to be sure I drained the block correctly. There are 2 brass drain plugs on either side of the block I pulled. Lotsa water came out. Can't find a knock sensor. I'm honestly shocked an '08 doesn't have one. Can anyone confirm that the RTP doesn't have knock sensors?

    https://imgur.com/a/m2uUI6b

  • #2
    rtp1 is the predator? i always get that and the ltr mixed up, anyway the predator for sure should have a knock sensor there where your pic is...

    no one pin wires floating around near there?

    Comment


    • #3
      I think they're the same engine? Indmar 5.7L 310HP. There's a single wire sensor right above the oil filter, but I'm pretty sure that's the pressure sensor. Nothing else wired up below the exhaust manifolds

      Comment


      • #4
        There's an old thread with a similar question. ttu said no knock sensor in his '07 RTP: https://teamtalk.mastercraft.com/showthread.php?t=32955

        Comment


        • #5
          Originally posted by jewbacca View Post
          There's an old thread with a similar question. ttu said no knock sensor in his '07 RTP: https://teamtalk.mastercraft.com/showthread.php?t=32955
          there you go! good to know

          maybe there are predator and rtp differences then

          Comment


          • #6
            I had an 07 RTP, no knock sensor.
            OH-IO!

            Comment


            • #7
              Originally posted by Footin View Post
              I had an 07 RTP, no knock sensor.
              ^^^^ correct

              Comment


              • #8
                Crazy. Good to know the computer won't be compensating when I run my 87 octane gas

                Appreciate the confirmation guys.

                Comment


                • #9
                  No knock sensor on my 07 X2.

                  Comment


                  • #10
                    Make sure you disconnect the garden hose connection between the exhaust manifolds. Usually on the port side above the transmission. You won't get much out of it, better safe than sorry.
                    Screws fall out all the time, the world is an imperfect place.

                    Comment


                    • #11
                      My X1 has no knock sensor.

                      Sent from my SM-G981U using Tapatalk

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by neil.anderson63 View Post
                        Make sure you disconnect the garden hose connection between the exhaust manifolds. Usually on the port side above the transmission. You won't get much out of it, better safe than sorry.
                        I got that bit! I downloaded the Indmar user manual. It details the process very well.

                        Comment

                        Working...
                        X